Chvojensko.cz

Fotogalerie

Dárci a podporovatelé

LITH.s.r.o. Malé Chvojno

Chcete se podívat do šikmé věže ústeckého kostela?

26. březen 2010

 

V neděli 28.3.2010 od 10.00 - ve vysílání Toulavé kamery na ČT 1  - na reportáž nás upozornil p. Houfek z Ústeckého muzea - jeho mailík včetně fotek pod odkazem čti více....  

Zde reportáž

Kdo chce spoluprožít naší dobrodružnou výpravu do nitra ústecké šikmé věže, má příležitost už tuto neděli (od 10.00). 

TK: Že v Ústí nad Labem stojí nejšikmější ve střední Evropě ví už kde kdo. Nakonec zvenčí je dvoumetrové vychýlení věže kostela Nanebevzetí Panny Marie nepřehlédnutelné. Ale vnitřek vychýlené věže zůstává pro většinu smrtelníků tabu. Tedy až do této neděle, kdy Česká televize odvysílá reportáž Toulavé kamery o této ústecké kuriozitě. 

 

"Věž se naklonila po bombardování v dubnu 1945. Když kostel dostal zásah, zřítilo se i boční schodiště na věž a už nikdy nebylo obnoveno. Nahoru ale vede ještě jedna cesta, jenže dost krkolomná. Vede po točitém schodišti do podkroví kostelní lodi. Na půdě se musí akrobatickým krokem po trámech k malému průchod proraženému do zdi kostelní věže," popsal náročnou cestu historik Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek, který je zároveň autor scénáře reportáže pro Toulavou kameru.

 

Letitý prach a vrstva holubího trusu, které výpravu ve veži přivítaly, dokazují, že tady opravdu nepanuje rušný provoz. Dřevěná konstrukce spletitého schodiště však vypadá bytelně. Ke zvonům se ještě musí tu a tam zajít kvůli údržbě ale v patrech nad nimi už evidentně nebyl nikdo hodně dlouho. Byt zvoníka v nejvyšším patře už desetiletí obývá jen vítr a zatoulaní holubi. "Člověk si tu zásluhou nakloněné podlahy připadá nestabilně jako na rozbouřeném moři," dodává Krsek. Co se stane, položíte-li na podlahu kostelníkova bytu láhev, se podívejte na ČT1 v neděli 28. 3. v 10.00. 

 

Město Ústí nad Labem nyní zvažuje projekt, který by upravil přístup ke věži tak, aby umožnil vystoupat na vrchol i běžným návštěvníkům. "Nešlo by o technicky jednoduchou a levnou záležitost, ale Ústí by tím získalo velké turistické lákadlo," komentovala projekt Petra Czastková, vedoucí oddělení cestovního ruchu ústeckého magistrátu.  

 
Mgr. Václav Houfek
Vědecký tajemník Muzea města Ústí nad Labem
Muzeum města Ústí nad Labem
Masarykova 633
400 01 Ústí nad Labem

Telefon: 475 210 937; 475 201 116
GSM: 733 334 008

E-mail: houfek@muzeumusti.cz, vaclav.houfek@seznam.cz
Muzeum města Ústí nad Labem
 
Zapomenutí hrdinové

Ústí nad Labem v letech 1968 a 1989

Ústecká NEJ
Bombardování Ústí nad Labem
Staré fotografie Ústí nad Labem
Facebook:
Ústecká muzejní knihovna 
 
Krovy věžní střechy 

Úzký průchod na půdu (a Martin Krsek)

 

 


2018 - Chvojensko, z.s. webdesign: David Drobný - 608 532 718