Chvojensko.cz

Fotogalerie

Dárci a podporovatelé

LITH.s.r.o. Malé Chvojno

První promoce ve Školičce Westernového Ježdění na ranči v Lučním Chvojně

26. červen 2010

Na fotografii Líza (autor: Jitka Blagojovičová)

Příjemné odpoledne, plné jedinečných zážitků, tak se dá popsat dění v ten čtvrtek 24.června na Fox Rieders Ranchi v Lučním Chvojně .

Školička Westernového Ježdění zahájila svojí činnost letos na jaře. Po prvním výukovém cyklu, který trval od dubna do června je na místě ukázat , co se děti naučily. A nebylo toho málo!!!

Pozvání na „první promoci“ obdrželi rodiče, prarodiče, samozřejmě sourozenci , kamarádi (i ti čtyřnozí) malých kovbojů. Tak se sešlo dost příznivců, kteří byli zataženi „do děje. Po přivítání a nabídce občerstvení (kafíčka a koláčků), určily si děti jednoho „učedníka“ z těch „svých lidí“. Uplatnili se tátové i bráchové. Těm děti nejprve ukázaly, jak se správně starat o koníky, jak je čistit, sedlat, jak čistit kopyta…. Dospělí si to mohli v praxi vyzkoušet.

 Po této pracovní ukázce, následovala ukázka toho, jak to vypadá , když je někdo ve westernovém ježdění mistr. Ovšem ne jen – tak někdo , ale Zuzka Lišková – a ne ledajaký mistr – ale několika násobná mistryně České republiky, reprezentující v tomto sportu naši republiku i v zahraničí. Zuzka byla to odpoledne těsně před odjezdem na závody do Polska, přesto přerušila přípravy, aby ukázala, co se naše děti mohou naučit. Všichni jsme jí popřáli hodně štěstí. Nedlouho po sesednutí z koně nám zamávala z auta, kterým se vydala  na závody.

Po vystoupení Zuzky, předvedly děti co se naučily -  jak se jezdí krokem, jak se kluše a podobně, všechno pod pečlivým dohledem Míši, Jíti a Evičky – trenérek. Všechny děti byly oceněny bouřlivým potleskem přihlížejícího publika. Ovšem také děti obdržely pravý a nefalšovaný certifikát o tom, že už umí jezdit na koni v kroku a klusu a dovede se o něj postarat.

Následovala ukázka výcviku psa, který předvedla Eva Štemberová se svým psím kamarádem Bonym. Evičku si pamatuji dobře, z akce Country bál, kdy nám na sále  předváděla jednu westernovou disciplínu ,a sice práskání bičem. Tehdy jsme si říkali „Páni,  ta holka má švih !!!!“ Dnes jsme ocenili, jaký má Evička  - cit. Cit pro práci se zvířaty , ostatně jako všichni z „našeho“ ranče. Bony poslouchal svojí milovanou paničku na slovo (i pohled). Nakonec jsme pejska  i prakticky využili a to tehdy, kdy se losovalo jméno pro náš „ročník“ westernové školičky. Děti se skupinami (svých příznivců) vymýšlely různé názvy, které se vložily do klobouku (jak jinak, než kovbojského). A právě Bony  vylosoval lísteček s vítězným názvem. A vyhrál to název Greenhorns (Zelenáči)!!!!

Došlo ovšem na další překvapení pro přítomné příznivce našich Zelenáčů, když každé z dětí dostalo svojí Knížku o koních – vlastnoručně vytvořenou, protože náplní ve školičce není jen ježdění, ale také „učení“, malování a povídání o koních . A právě výstupy z této „výuky“ obsahuje knížka. Jako bonus přibaleno CD s fotkami z lekcí.

Došlo i na opékání buřtů, kterých bylo spousty a při nedostatku vidliček, posloužili jako nástroj k opékání i vidle. Na závěr děti napsaly na vlaječky svá přání zvířátkům. Byla to velmi podobná přání, aby je lidé měli rády, aby jim neubližovali, aby se o ně dobře starali. Vlaječky byly zavěšeny „do větru“ , aby se přáníčka vyplnila. A pak jsme se pomalu rozcházeli.

Dojem?? Správní lidé na správném místě. Podobné aktivity pro děti a s dětmi, jsou v dnešní době velmi potřeba. Je na místě poděkovat, za krásné dnešní odpoledne a především , za snahu a přístup k dětem, které jsme milým trenérkám do westernové školičky svěřili.

JB

 

Fotogalerie: První promoce ve Školičce Westernového Ježdění na ranči v Lučním Chvojně


 


2018 - Chvojensko, z.s. webdesign: David Drobný - 608 532 718